26 aprilie este Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale. Este sărbătorită din anul 2000, când statele membre au decis să o desemneze ca dată comemorativă la care a intrat în vigoare în 1970 Convenția de înființare a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale.
Anul acesta, ziua este dedicată inovației și creativității. Datorită mărcilor și tehnologiilor originale protejate, noi, în calitate de consumatori, putem face alegeri informate cu privire la noile produse și tehnologii. Datele Oficiului pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene ne arată că cetățenii europeni devin din ce în ce mai conștienți de riscurile și consecințele mărfurilor contrafăcute și ale conținutului din surse ilegale.
Există un consens public că bunurile contrafăcute sprijină organizațiile criminale și dăunează întreprinderilor și locurilor de muncă, reprezintă o amenințare pentru sănătate și mediu. În 2023, de exemplu, în țările Uniunii Europene au fost importate bunuri contrafăcute în valoare de peste 16 miliarde de euro, ceea ce a luat locuri de muncă a peste 200.000 de oameni.
Cu toate acestea, oamenii din țările europene încă cumpără cu bună știință falsuri, în principal produse cosmetice, haine, pantofi și piese auto. Procentul lor este cel mai mare în Bulgaria (24%), Spania (20%), Irlanda (19%), Luxemburg (19%) și România (18%).