Napoli: ”Cancerul” produselor contrafăcute prosperă. În beneficiul Camorrei

Dacă marile branduri precum Gucci și Prada, generează vânzări de miliarde de euro, nici produsele contrafăcute vândute la Napoli nu merg prea rău. Și ele generează miliarde, numai că banii ajung în buzunarele... Mafiei! Un reportaj publicat de France24: „Ce marcă preferați? Ce culoare, ce model?”, întreabă insistent un vânzător de la "piața de falsuri" de lângă gara principală din oraș.

Din pungile de plastic albastre supraîncărcate ies la iveală șepci Gucci, portofele Fendi, curele Hermès și cutii de pantofi Louis Vuitton de un portocaliu aprins, toate expuse pe niște măsuțe șubrede, la o fracțiune din prețul originalului.

Metropola sudică este inima pieței italiene a produselor contrafăcute, a cărei valoare este estimată între 6 și 7 miliarde de euro, unde înfloresc vânzările de poșete, ochelari de soare, haine și încălțăminte contrafăcute, toate la vedere.

Fie că este vorba de modă, jucării, electronice, alimente sau produse farmaceutice, produsele contrafăcute reprezintă 2,5% din comerțul mondial, potrivit OCDE.

Potrivit unui raport al Uniunii Europene (UE) publicat în noiembrie, Italia, care găzduiește cel mai mare număr de mărci de lux, este liderul incontestabil în ceea ce privește confiscările de produse contrafăcute în UE, reprezentând 63% din articolele confiscate în 2022.

În Napoli, aceste copii au găsit un teren de reproducere unic, conferindu-i orașului titlul deloc de invidiat de capitală europeană a contrafacerii.

În acest oraș se află fiecare etapă a lanțului, de la producție la vânzare, toate dominate de mafia locală, Camorra.
O moștenire a meșteșugarilor din domeniul cusutului și al pielăriei, un port internațional, un nivel ridicat al șomajului și un aflux de forță de muncă străină ieftină - toate acestea au contribuit la dezvoltarea unei industrii a contrafacerii înfloritoare.

Sub radar

Fake-urile de cea mai bună calitate sunt fabricate la nivel local, dar majoritatea acestor sub-produse sunt importate din China și Turcia, printr-un sistem bine pus la punct.

Infractorii aleg porturi europene aglomerate, cum ar fi Rotterdam, sau porturi cu controale mai puțin stricte, cum ar fi cele din Grecia sau Bulgaria, înainte de a ajunge în Italia cu camionul.

Odată ajunși în regiunea Napoli, etapa finală este realizată în ateliere care utilizează forța de muncă ilegală ieftină.
Adesea, etichetele sunt expediate separat și cusute la sfârșit, ceea ce face mai dificilă detectarea lor de către autoritățile vamale.

Mafia controlează, de asemenea, distribuția, fie prin intermediul propriilor canale de vânzare, fie prin presiuni asupra proprietarilor de magazine pentru a vinde produse contrafăcute împrăștiate printre articolele autentice. 

În 2022, o anchetă a poliției a dezvăluit că vânzătorii de pe „piața contrafăcută” din Napoli plăteau mafiei până la 200 de euro pe săptămână fiecare pentru a-și putea administra tarabele.

Impactul negativ al contrafacerii asupra economiei, în special în ceea ce privește pierderile de locuri de muncă și taxele neplătite, este colosal. Guvernul italian l-a estimat la 17 miliarde de euro până în 2020.

”Nu mă deranjează. Îmi place obiectul”

Există și alte consecințe. Potrivit experților, multe dintre sutele de incendii toxice care izbucnesc în fiecare an în zona Napoli se datorează eliminării resturilor de haine și încălțăminte contrafăcute.

Marile mărci cheltuiesc sume importante pentru a combate acest flagel. Și chiar și companiile mai mici încep să pună în aplicare protecția juridică, înregistrând brevete și investind în noi tehnologii de urmărire.

Luigi Giamundo, un antreprenor local, estimează că peste 32.000 de mici întreprinderi de modă din Campania, regiunea Napoli, sunt amenințate de concurența neloială. „Este ca un cancer care se răspândește pe piața noastră”, deplânge el.

Potrivit lui Juna Shehu, de la asociația italiană Indicam, care militează pentru protejarea proprietății intelectuale a mărcilor de modă, industria nu poate acționa singură.

Indicam solicită UE să armonizeze normele de gestionare a contrafacerilor confiscate, în timp ce unele țări cer mărcilor să plătească pentru depozitarea sau distrugerea acestora.

De asemenea, este esențială educarea consumatorilor. Un studiu realizat în 2023 a arătat că o treime dintre cetățenii UE ar lua în considerare cumpărarea de produse contrafăcute dacă originalele ar fi prea scumpe. Această proporție crește la unul din doi în rândul tinerilor.

Dar pe străzile din Napoli, mulți clienți par indiferenți.

„Nu mă deranjează”, recunoaște Caterina, în vârstă de 17 ani, care a cumpărat un portofel fals Yves Saint Laurent cu 11 euro, față de peste 300 de euro pentru original. „Nu-mi pasă de etichetă, ceea ce contează este că îmi place obiectul.

Sursa
RFI
Fotografie
Francis Cook, Wikipedia, Creative Commons

Etichete