Nu este deloc o surpriză pentru nimeni că industria modei, pentru care originalitatea este cel mai important lucru, a creat o serie de abordări inventive ale problemei contrafacerii. Unele dintre mărci nu doar detectează și raportează contrafacerile, ci iau măsuri proactive împotriva acestora, dintre care unele sunt cu adevărat remarcabile. Ei se inspiră din problemă și creează soluții tehnologice.
În 2018, în timpul Săptămânii Modei de la New York, marca Diesel a avut un succes uriaș prin deschiderea unui magazin temporar pentru produse false create de ea însăși. Când a devenit clar că falsurile au fost create de Diesel, în afara magazinului s-au format cozi nesfârșite de influenceri și fashioniste, dornici să pună mâna pe un „fake autentic”. Așa că, în loc să ascundă problema, Diesel a organizat un eveniment care s-a răspândit prin mass-media ca focul de șoc.
Industria contrafacerii l-a determinat pe Gucci să intre în colaborare cu un artist de stradă poreclit „GucciGhost” (fantoma lui Gucci), căruia îi plăcea să picteze pe pereți sigla și însemnele mărcii. În loc să se distanțeze de el, Gucci l-a invitat la Milano pentru a-l include în prezentarea colecției sale haute couture. Multe vedete au devenit fani instant ai colecției „false”.
Acestea sunt soluții îndrăznețe și originale care arată că și falsurile pot fi transformate în inspirație creativă. În acest fel, mărcile transmit un mesaj clienților lor că nu renunță, îi pot depăși și vor continua să facă acest lucru.
Din păcate, calitatea designului falsurilor este din ce în ce mai bună. Ei reușesc să păcălească oamenii să cumpere bunuri autentice și descoperă înșelăciunea doar dacă se uită mai atent. Pentru a-și proteja reputația, mărcile de modă au făcut ca mijloacele de recunoaștere a unui produs original să fie o prioritate. Ei folosesc tehnologii blockchain care oferă informații despre locul unde au fost fabricate bunurile, din ce materiale sunt fabricate și dacă sunt autentice.
O altă metodă este identificarea prin radiofrecvență (RFID). Acesta introduce date digitale într-o etichetă electromagnetică care poate fi scanată pe o rază de 4 cm.Tehnologia ajută și autoritățile vamale.
fotografii: gucci, mr-mag, cdn, wikipedia
video: Diesel