IG pentru produsele artizanale și industriale în UE

Un nou regulament al UE privind protecția indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale ("CIGIR") a fost publicat la 27 octombrie 2023 și a intrat în vigoare la 16 noiembrie. Producătorii și fabricanții acestor produse vor putea depune cereri de protecție a indicațiilor geografice începând cu 1 decembrie 2025.
Regulamentul, care se află în curs de elaborare din noiembrie 2020, îl va completa pe cel disponibil pentru produsele agricole, alimentare și pentru băuturi și va oferi un impuls pentru artizani, întreprinderi și consumatori din UE.

Regulamentul va avea o valoare inestimabilă pentru o gamă largă de producători de produse care au calități legate de o anumită zonă, cum ar fi bijuteriile, sticla, încălțămintea, textilele, porțelanul, instrumentele muzicale și mobilierul. S-a estimat că 300-800 de denumiri protejate în prezent de sistemele naționale specifice de protecție a indicațiilor geografice, sau stabilite prin uz, ar putea fi eligibile pentru protecție, cum ar fi Charentaise de Charente-Périgord și Paška čipka (dantelă).

Până în prezent, în statele membre ale UE existau diverse legi și reglementări referitoare la anumite produse artizanale și industriale, dar protecția nu era armonizată. Prin urmare, producătorii care doreau să protejeze o indicație geografică pentru un produs artizanal sau industrial în întreaga UE trebuiau să respecte aceste diverse norme și, în unele state membre, trebuiau să se bazeze pe alte măsuri, cum ar fi protecția mărcilor sau legislația privind concurența neloială.

Diferite state membre ale UEau în prezent o anumită formă de sisteme naționale de indicații geografice artizanale și industriale, însă acestea variază în ceea ce privește nivelul de protecție, administrarea și taxele. De exemplu, în 2014, Franța a adoptat o lege care introduce o procedură de acreditare administrată de oficiul național de PI . Printre produsele înregistrate în temeiul acestei legi se numără Siège de Liffol, Granit de Bretagne și Porcelaine de Limoges.

Odată cu introducerea Regulamentului UE, până la 2 decembrie 2026, drepturile naționale existente vor înceta să mai existe. Înainte de această dată, statele membre vor trebui să informeze Comisia Europeană și EUIPO cu privire la toate denumirile naționale existente pe care doresc să le recunoască și să le înregistreze, în cadrul noului sistem UE.

Rol important pentru EUIPO

EUIPO va fi autoritatea UE responsabilă de gestionarea înregistrării acestor indicații geografice la nivelul UE. Regulamentul prevede că grupurile de producători vor putea depune cereri de protecție a indicațiilor geografice pentru produse artizanale și industriale. Procedura standard de înregistrare va consta în două etape.

Prima fază va fi gestionată de autoritățile competente desemnate de statele membre și presupune examinarea cererilor și a procedurilor naționale de opoziție.

În cazul în care autoritatea națională ia o decizie favorabilă, cererea va trece la cea de-a doua etapă (Uniunea), în care EUIPO va efectua o examinare, va solicita informații suplimentare, dacă este necesar, va consulta un consiliu consultativ, dacă este cazul, și va desfășura o procedură de opoziție.

Statele membre pot solicita să nu desemneze o autoritate competentă pentru faza națională. În cazul în care va fi aprobată, grupurile de producători din aceste state membre vor putea să își depună cererile direct la EUIPO (procedura de înregistrare directă).

Noul sistem este deschis și pentru indicațiile geografice din țările din afara UE.

Sistemul de înregistrare este conceput pentru a fi echitabil, simplu și rentabil, pentru a fi accesibil producătorilor și pentru a oferi siguranță juridică.

De asemenea, EUIPO va dezvolta și va întreține mai multe instrumente și soluții informatice pentru gestionarea și promovarea indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale. Printre acestea se numără GIportal (un sistem electronic de depunere și gestionare), Registrul Uniunii pentru indicațiile geografice pentru produsele artizanale și industriale și baza de date GIview (deja disponibilă). Orice decizie a EUIPO va putea fi atacată în fața camerelor de recurs și, ulterior, la Tribunalul UE. EUIPO a pregătit, de asemenea, un hub pentru indicații geografice pentru a furniza toate informațiile de ultimă oră cu privire la acest nou sistem al UE.

Un impuls pentru producătorii artizanali și industriali

Odată pusă în aplicare, această nouă inițiativă privind indicațiile geografice va reprezenta un impuls semnificativ pentru producătorii de produse artizanale și industriale. La fel ca în cazul sistemului de indicații geografice pentru produsele agricole, producătorii vor putea utiliza simbolul oficial de "indicație geografică protejată" pentru a indica faptul că produsul respectă caietul de sarcini al produsului în cauză. Acest lucru va permite o mai bună vizibilitate a originii geografice a produsului și a tehnicilor de producție. Noul regulament se adresează în special producătorilor din zonele rurale și microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii, oferind un stimulent pentru a investi în produse noi, pentru a dezvolta competențele tradiționale și pentru a atrage turismul.

Regulamentul va fi, de asemenea, compatibil cu Actul de la Geneva al Aranjamentului de la Lisabona privind denumirile de origine și indicațiile geografice, care a intrat în vigoare la 26 februarie 2020, ca urmare a aderării UE la 26 noiembrie 2019. Acest acord permite înregistrarea internațională a indicațiilor geografice, inclusiv a indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale, printr-o procedură unică la OMPI, ceea ce înseamnă că producătorii din UE își pot proteja produsele artizanale și industriale și în toate celelalte țări semnatare.

A welcome step forward

Regulamentul a fost una dintre propunerile-cheie din cadrul Planului de acțiune privind proprietatea intelectuală adoptat în noiembrie 2020, în care Comisia Europeană a anunțat pentru prima dată că va analiza fezabilitatea unui sistem de protecție a indicațiilor geografice pentru produsele artizanale și industriale la nivelul UE.

În urma unei consultări publice, în aprilie 2022, Comisia a publicat o propunere de regulament, care a fost adoptată. Consiliul și-a adoptat abordarea generală în decembrie 2022, iar Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a adoptat în unanimitate un proiect de mandat în luna martie a acestui an. Acest lucru a dus la încheierea unui acord politic între Consiliul UE și Parlamentul European cu privire la noul regulament în mai 2023.

Crearea protecției IG pentru produsele artizanale și industriale umple un gol notabil în ceea ce privește protecția PI în Europa. Aceasta va permite producătorilor să ia măsuri împotriva producției sau comercializării ilegale de produse care utilizează denumirile protejate și va oferi consumatorilor garanția că achiziționează produse autentice.

Aflați mai multe despre această nouă schemă IG a UE pe GI Hub

Sursa
EUIPO
Fotografie
Pix4free

Etichete