Este bine cunoscut faptul că industria modei este unul dintre cei mai mari poluatori de pe planetă. Revânzarea bunurilor de lux nefolosite a fost un subiect fierbinte din 2018. Platforme precum The RealReal construiesc o comunitate virtuală care le permite fashionistelor să-și schimbe articolele de designer nefolosite.
Prețul unei noi genți de designer nu este accesibil tuturor fanilor și, prin urmare, unii dintre ei aleg să cumpere un fals. Cumpărarea unui produs autentic de la un proprietar anterior asigură practic longevitatea produselor mărcii. Astfel, se obține un efect pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra imaginii mărcii.
Stella McCartney este partener al The RealReal și oferă clienților care trimit produsele lor neutilizate mărcii un voucher de 100 USD. Ea însăși spune că revânzarea poate juca un rol semnificativ în reducerea cantității de materie primă pe care o extragem de pe planetă în fiecare an. Este modul ei de a încuraja clienții să se comporte mai ecologic.
Brandul Patagonia și-a creat propria platformă de revânzare pentru a prelungi durata de viață a produselor sale și a le face mai accesibile. Această tendință nu numai că contribuie la economia circulară, oferind consumatorilor opțiuni mai ecologice, ci oferă, de asemenea, o gamă mai largă de prețuri pentru produsele de mare valoare și îi descurajează indirect pe clienți să cumpere produse contrafăcute.
Trecerea ecologică este un concept lider în industria modei astăzi, iar companiile folosesc tactici inovatoare pentru a atinge acest obiectiv. În acest fel, clienții învață un consum mai responsabil.
Inițiativa de modă etică a Națiunilor Unite conectează comunitățile de artizani marginalizate din întreaga lume cu mărci de renume mondial. Etichetele mărfurilor produse în această colaborare includ mesaje precum „Făcut cu dragoste în Kenya de către United Nations Ethical Fashion Project”. Pe lângă realizarea unui efect social, moda devine și mai personală.
Alegerea unui brand care pretinde a fi sustenabil din punct de vedere ecologic este contribuția consumatorului la o industrie mai etică. Cu ajutorul lor și datorită protecției legale a drepturilor intelectuale, tehnologiei și tehnicilor de marketing potrivite, industria mărfurilor contrafăcute este serios îngreunată.